Δυο λόγια για την Ομοιοπαθητική
  • Hμερομηνία: 30 Απρ 2013
  • Κατηγορία: Γενικά

Τι είναι Ομοιοπαθητική;
Η Ομοιοπαθητική είναι μια εναλλακτική ιατρική μέθοδος που αντιμετωπίζει με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας τις περισσότερες παθήσεις. Είναι αναγνωρισμένη επίσημα στις περισσότερες χώρες της Δύσης (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Αυστρία κ.ά.)

Η Ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει τις διάφορες παθήσεις βασιζόμενη στη διαπίστωση ότι: μία ουσία η οποία σε μεγάλες δόσεις προκαλεί τα συμπτώματα μιας ασθένειας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ελάχιστες δόσεις για να ανακουφίσει μια πάθηση που παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα. Η Ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει τον ασθενή ολιστικά, δηλαδή σαν ενότητα σώματος, πνεύματος και ψυχής, και αποσκοπεί στην αύξηση της ζωτικής δύναμης και την ενίσχυση των μηχανισμών άμυνας του οργανισμού.

Ιστορία
Η αρχή της Ομοιοπαθητικής βρίσκεται στον Ιπποκράτη ο οποίος είχε πει : «Τα όμοια τοις ομοίοις εισίν ιάματα». Στα τέλη του 18ου αιώνα ο Γερμανός καθηγητής Ιατρικής Samuel Hahnemann ανέπτυξε και εξέλιξε την Ομοιοπαθητική όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Από τότε είναι ευρέως διαδεδομένη στη Δύση, διδάσκεται σε πολλά Πανεπιστήμια και έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως παραδοσιακή Ιατρική.
Στην Ελλάδα επίσημος φορέας της Ομοιοπαθητικής είναι η Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής.

Ομοιοπαθητικά φάρμακα – Οδηγίες χρήσης
Είναι φυσικές ουσίες (φυτικής, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης), που κατεργάζονται με φυσικό τρόπο (δυναμοποίηση με διαδοχικές αραιώσεις και μηχανικές κρούσεις), και δρουν ενεργειακά σε ολόκληρο τον οργανισμό, κινητοποιώντας τους μηχανισμούς άμυνας. Δεν έχουν καμία παρενέργεια, είναι ασφαλή και χρησιμοποιούνται ακόμη και σε εγκύους, βρέφη, γαλουχούσες, ασθενείς με ηπατίτιδα κ.ά. περιπτώσεις, όπου τα χημικά φάρμακα απαγορεύονται.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι 15 λεπτά προ φαγητού. Κάπνισμα, βούρτσισμα δοντιών και ποτό καλό είναι να αποφεύγονται 15 -30 λεπτά πριν και μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Μερικές φορές μετά τη λήψη του φαρμάκου εμφανίζονται κάποια συμπτώματα για λίγες ώρες ή μέρες, π.χ. πονοκέφαλος ή κνησμός, τα όποια συνήθως οφείλονται στην κινητοποίηση του οργανισμού. Εφόσον τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ ενοχλητικά επικοινωνήστε με τον ομοιοπαθητικό γιατρό.

Κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας δεν πρέπει να λαμβάνονται άλλα φάρμακα, ιδιαίτερα αντιβιοτικά, κορτιζονούχα, ηρεμιστικά, ορμόνες κλπ, παρά μόνο κατόπιν συνενόησης με τον ομοιοπαθητικό γιατρό. Αν ακολουθείτε οποιαδήποτε άλλη θεραπεία πρέπει να ενημερώσετε τον ομοιοπαθητικό γιατρό.

Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση καφέ, αναψυκτικών τύπου Cola, μέντας (τσίχλες – καραμέλες – οδοντόκρεμες), γαρυφαλελαίου (ευγενόλης), κανέλλας, καμφοράς (εντριβές – εισπνοές – ρούχα) και ναφθαλίνης (ρούχα).

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα πρέπει να φυλλάσσονται σε ξηρό μέρος, σε θερμοκρασία δωματίου (όχι στο ψυγείο ούτε σε έντονη ζέστη άνω των 30 βαθμών), μακριά από έκθεση σε ισχυρές οσμές (αρώματα, καμφορά, γαρυφαλέλαιο, μέντα, σκωροκτόνα κ.ά.), μακριά από τον ήλιο και από λάμπες φθορίου .





Νοσοκομεία Φαρμακεία