Συμβουλές για το Διαιτολόγιο ασθενών με αυξημένο ουρικό οξύ

α)Τροφές που επιτρέπονται:
-γάλα, γιαούρτι, τυρί, αυγά, καφές, τσάι, αναψυκτικά
– ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, λαχανικά (εκτός από τα απαγορευμένα)
– ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, ζελέ, ξηροί καρποί, φρούτα, χυμοί φρούτων

β)Τροφές που επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες (στην οξεία φάση απαγορεύονται):
-μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνάκι, ψάρια (εκτός από τα απαγορευμένα)
-γλυκά, παγωτά
-αρακάς, φακές, φασόλια, σπανάκι, σπαράγγια, μανιτάρια, τομάτα

γ)Τροφές που απαγορεύονται αυστηρά:
-εντόσθια, συκώτια, νεφρά, μυαλά, γλυκάδια, ζωμοί και σάλτσες κρέατος, κυνήγι, πέρδικα, χήνα
-μύδια, μαλάκια, ταραμάς, σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα, αντζούγιες
-αμύγδαλα, ζύμη

Γενικές οδηγίες για τους ασθενείς με αυξημένο ουρικό οξύ:
-Σταδιακή μείωση του σωματικού βάρους (για τους υπέρβαρους ασθενείς ). Η απότομη μείωση βάρους να αποφεύγεται.
-Λήψη αρκετών υγρών, τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού ημερησίως
-Τα οινοπνευματώδη ποτά να αποφεύγονται
-Γενικά η δίαιτα να είναι μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεϊνες και χαμηλή σε λιπαρά
-Η αρτηριακή πίεση να ελέγχεται και να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή όταν αυτή απαιτείται.





Νοσοκομεία Φαρμακεία