Ιστορική αναδρομή
Φαρμακείο Αστεριάδη – Βλαχοστέργιου (από το 19ο αιώνα ως τις μέρες μας)

Η υπεραιωνόβια ιστορία του φαρμακείου μας αρχίζει το 1870 όταν με άδεια του τούρκου πασά της Λάρισας ιδρύθηκε το φαρμακοπωλείο (εμπειρικό φαρμακείο, ντρογκερία όπως αποκαλούνταν τότε, από τη γαλλική λέξη drοguerie) του Αναστασίου Αστεριάδη.

Η Λάρισα απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στα 1881.

Την εποχή εκείνη επιστήμονες φαρμακοποιοί ήταν ελάχιστοι, οπότε επιτρεπόταν σε πρακτικούς φαρμακοπώλες να διατηρούν φαρμακείο με πιστοποίηση από το Ιατροσυνέδριο, μία υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Με τέτοια πιστοποίηση στα 1882 συνέχισε τη λειτουργία του φαρμακοπωλείου ως το 1908 ο ανηψιός του Αναστασίου, Κωνσταντίνος Δ. Αστεριάδης ως εμπειρικός φαρμακοποιός. Κατόπιν από το 1908 έως το 1924 λειτούργησε ως κληρονομικό φαρμακοπωλείο με υπεύθυνη την Ελένη Γ. Γρυπάρη.

Το 1924 το φαρμακείο ανέλαβε ο γιος του Κωνσταντίνου, φαρμακοποιός Αγαμέμνων Κ. Αστεριάδης έως τα 1953. Με σπουδές από τη Γαλλία, γνώσεις και ήθος ανέδειξε το φαρμακείο στην τοπική κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, με πολλούς κινδύνους έφερνε φάρμακα από την Αθήνα με καΐκι ως το Βόλο και από κει με κάρο ως τη Λάρισα.

Ο Αγαμέμνων Κ. Αστεριάδης δημιούργησε την ανά το πανελλήνιο γνωστή Κρέμα Αστεριάδου που βασίζεται σε γαλλική κοσμητολογική συνταγή. Επίσης, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών ΣΟΦΛΑ ΣΥΝ ΠΕ το 1946. Μετά το θάνατο του το φαρμακείο λειτούργησε ως κληρονομικό με υπεύθυνο το φαρμακοποιό Λεωνίδα Καλομοίρη.

Το 1959 ανέλαβε υπεύθυνος και το 1962 αγόρασε το φαρμακείο από τους κληρονόμους Αστεριάδη, ο φαρμακοποιός Νικόλαος Δ. Βλαχοστέργιος, απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών. Άσκησε έντιμα και υπεύθυνα τη φαρμακευτική επιστήμη και ανέπτυξε πολιτική, συνδικαλιστική και συνεταιριστική δράση έως τα 1997 όπου μεταβίβασε την άδεια του φαρμακείου στο γιο του Ιωάννη Ν. Βλαχοστέργιο φαρμακοποιό, απόφοιτο της Φαρμακευτικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Το φαρμακείο ανακαινίστηκε , εσυγχρονίστηκε και μηχανοργανώθηκε, αλλά συνεχίζει να διατηρεί την τεχνογνωσία και την εμπειρία των εκατόν σαράντα και πλέον χρόνων της συνεχούς λειτουργίας του.

Έτσι, λοιπόν, με σεβασμό στην παράδοση και στην επιστημονική εξέλιξη της Φαρμακευτικής επιστήμης συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να προσφέρουμε άρτιες υπηρεσίες υγείας, ευεξίας και ομορφιάς προς τους συνανθρώπους μας.

Νοσοκομεία Φαρμακεία