Αρωματοθεραπεία
Αρωματοθεραπεία, Μελισσοθεραπεία, Φυτοθεραπεία, Ομοιοπαθητική

Η Αρωματοθεραπεία είναι μία μορφή εναλλακτικής θεραπευτικής η οποία χρησιμοποιεί τα πτητικά αρωματικά συστατικά των φυτών, γνωστά ως αιθέρια έλαια, με σκοπό να επιδράσει κυρίως στην ψυχική διάθεση και τη νοητική λειτουργία του χρήστη.Ωστόσο, τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται και σε πολλές άλλες θεραπευτικές εφαρμογές.

Σαν θεραπευτική τεχνική αναφέρεται στο Διοσκουρίδη το 1ο μ.Χ. αιώνα και τον Αβικένα τον 11o μ.Χ.αιώνα, μετά την ανακάλυψη της απόσταξης.Οργανώθηκε και συστηματοποιήθηκε τον 20ο αιώνα από τους Gattefosse, Valnet κ.ά.

Η εφαρμογή της γίνεται με 3 τρόπους :
- διάχυση στον αέρα ή εισπνοή απευθείας στους πνεύμονες (Γερμανική μέθοδος)
- τοπική εφαρμογή στο δέρμα με μασάζ, κομπρέσες, κρέμες, αφρόλουτρα κλπ (Αγγλική μέθοδος )
- εσωτερική λήψη από το στόμα ή το ορθό με τη μορφή υποθέτων (Γαλλική μέθοδος)

Η Αρωματοθεραπεία είναι ολιστική μέθοδος.που κυρίως δρα προληπτικά για τη διατήρηση της υγείας και ευεξίας. Ωστόσο και σε όσες άλλες παθήσεις χρησιμοποιείται, απαιτείται ολιστική προσέγγιση της πάθησης και προσπάθεια ψυχοσωματικής εξισορρόπησης του ασθενούς.

Αιθέρια έλαια

Tα αιθέρια έλαια είναι υγρά, αρωματικά έλαια που απομονώνονται από τα αρωματικά φυτά με φυσικές διαδικασίες, όπως η απόσταξη και η έκθλιψη. Το αιθέριο έλαιο φέρει, συνήθως, το όνομα του φυτικού είδους από το οποίο έχει προκύψει.Έχουν καταγραφεί παγκοσμίως περίπου 2000 αρωματικά φυτά από τα οποία λαμβάνονται αιθέρια έλαια.

Τα αιθέρια έλαια χαρακτηρίζονται από ευρεία χημική ποικιλότητα. Συγκεκριμένα, περιέχουν πτητικά συστατικά κατά 85-99%, τα οποία είναι ένα μίγμα από οργανικές ενώσεις, όπως κυρίως τερπένια, τερπενοειδή κ.ά.

Η δράση τους οφείλεται στο μικρό μοριακό τους βάρους, λόγω του οποίου διαχέονται τάχιστα από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος και από κει στον εγκέφαλο όπου δρουν στη διάθεση, τη μνήμη κλπ. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις έχουν άμεσο φαρμακολογικό αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα στους μύκητες, στο δέρμα ( τριχόπτωση ) κλπ.

Θεραπευτικές εφαρμογές των αιθερίων ελαίων

Έχουν καταγραφεί και στις περισσότερες περιπτώσεις επιστημονικά τεκμηριωθεί πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες των διαφόρων αιθερίων ελαίων,όπως:

- χαλαρωτικά, ηρεμιστικά - βελτιωτικά της μνήμης
- τονωτικά, διεγερτικά του εγκεφάλου - ευφορικά
- μείωση αίσθησης πόνου - μείωση αίσθησης άγχους, κατάθλιψης
- αίσθηση ενέργειας και αναζωογόνησης - αντισηπτικά
- αντιβακτηριδιακά - αντιμυκητιακά
- αντιιικά - εντομοαπωθητικά
- κατά της τριχόπτωσης - κατά του εκζέματος
- αντιφλεγμονώδη, αντιφλογιστικά - επουλωτικά
- ενυδατικά του δέρματος - διουρητικά
- αποσυμφορητικά - αποχρεμπτικά
- ευστόμαχα - σπασμολυτικά
- χωνευτικά - στυπτικά
- εμμηναγωγά - μητροσυσπαστικά
- οιστρογονομιμητικά

Ασφάλεια στη χρήση της αρωματοθεραπείας

Τα αιθέρια έλαια θέλουν μεγάλη προσοχή στη χρήση τους για τις εφαρμογές της αρωματοθεραπείας. Τα δραστικά συστατικά τους, ιδιαίτερα μετά από εσωτερική λήψη, εμφανίζουν τοξικότητα και σε πολύ μικρές δόσεις. Επίσης και η δερματική τους εφαρμογή μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία ή αλλεργίες. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται στις σωστές αναλογίες και δόσεις, κάτι που μόνο ένας ειδικός μπορεί να μας εξασφαλίσει.

Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζουμε ότι τα αιθέρια έλαια αντενδείκνυνται κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της κύησης, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, σε βρέφη μέχρι έξι μηνών, όπως και σε πρόσφατα χειρουργημένα άτομα.

Στο Φαρμακείο μας διαθέτουμε μεγάλη γκάμα αιθερίων ελαίων άριστης ποιότητας και μπορούμε να ικανοποιήσουμε κάθε ανάγκη σας ως προς την αρωματοθεραπεία. Επικοινωνείστε μαζί μας και ζητείστε τη συμβουλή μας!

Νοσοκομεία Φαρμακεία