Συνήθειες που τονώνουν και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Πόσες φορές κρυολογήσατε πέρυσι το χειμώνα; Όσες και να ήταν αυτές σίγουρα είχατε ποικίλες θεραπευτικές επιλογές. Διότι φάρμακα υπάρχουν πολλά, γιατροσόφια και βότανα ακόμα περισσότερα. Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως προστάτες της υγείας μας: Γαλακτοκομικά πλουσιότατα σε ασβέστιο και λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, K. Το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κόκκινο κρασί, το ελαιόλαδο και το πράσινο τσάι, είναι τεράστιες πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών που προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά και από τις επικίνδυνες συνέπειες του οξειδωτικού Stress των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό. Πρότυπη τροφή τέλος αποτελεί και το ψάρι με την υψηλή περιεκτικότητά του σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν υψηλή αντιφλεγμονώδη δράση που προστατεύουν από ένα σωρό παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έτσι, δε χρειάζεται να σπεύδουμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα όταν πλέον τα συμπτώματα έχουν εμφανιστεί. Φέτος ήρθε η ώρα να δράσουμε εγκαίρως, υιοθετώντας τις σωστές διατροφικές και αποβάλλοντας τις επιβαρυντικές.

Βάλτε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σας. Καταναλώνετε καθημερινά 5-9 μερίδες φρούτων και λαχανικών ποικίλων χρωμάτων (κόκκινα – άσπρα – πορτοκαλί – πράσινα). Αυτός είναι εγγυημένος τρόπος για να προσλάβετε τις απαραίτητες ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνης C, που αποδεδειγμένα μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και προβιταμίνης Α.

Προτιμήστε το ελαιόλαδο (2 κουταλιές της σούπας καθημερινά). Τροφοδοτείστε έτσι τον οργανισμό σας με υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε, η έλλειψη της οποίας μειώνει την άμυνα έναντι των ιών. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε εμποδίζει την οξείδωση της βιταμίνης Α, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καταναλώστε γιαούρτι με προβιοτικά (1-2 μερίδες καθημερινά). Τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι όχι μόνο προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά επιπλέον ενδέχεται να βελτιστοποιούν την άμυνα την οργανισμού, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά παράγουν πρωτεΐνες και αδρανοποιούν τους παθογόνους οργανισμούς.

Μην ξεχνάτε τα θαλασσινά!
Τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, που σχετίζεται με τη βέλτιστη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων και το λεμφικό σύστημα. Παράλληλα παρέχουν στον οργανισμό σελήνιο, που συνεργάζεται με τη βιταμίνη Ε για δυνατή άμυνα του οργανισμού.

Καταναλώστε τσάι. Σε μελέτη όπου συγκρίθηκε η επίπτωση του καφέ με του τσαγιού στο ανοσοποιητικό σύστημα, βρέθηκε ότι η παραγωγή αντιβακτηριακών πρωτεϊνών ήταν 5 φορές υψηλότερη στην ομάδα που κατανάλωνε τσάι σε σχέση με αυτή που κατανάλωνε καφέ, υποδεικνύοντας καλύτερη ανοσοποιητική απόκριση.

Προτιμάτε μέλι αντί για ζάχαρη. Το μέλι πέραν του ότι παρουσιάζει αντιμικροβιακές και
αντιικές ιδιότητες, έχει βρεθεί ότι βοηθάει στη ίαση του βήχα σε παιδιά ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε ένζυμα, τα οποία αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. 30 λεπτά καθημερινής άσκησης μέτριας έντασης επιφέρουν θετικές αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα και συνδέονται με λιγότερες μέρες ασθένειας. Απλοί τρόποι αύξησης της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας μπορεί να είναι το να περπατήσετε μέχρι την στάση του λεωφορείου, να χρησιμοποιείτε σκάλες αντί για ασανσέρ ή το ποδήλατο αντί για το αυτοκίνητο.

Ξεκουραστείτε! Έρευνες υποδεικνύουν ότι η έλλειψη ύπνου έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των Τ λεμφοκυττάρων που συμμετέχουν στους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

Ελέγξτε το άγχος σας. Τόσο το χρόνιο άγχος όσο και οι παροδικές στρεσογόνες καταστάσεις συνδέονται με μειωμένη άμυνα του οργανισμού.

Μειώστε την πρόσληψη αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση είναι δυνατόν να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών στοιχείων απαραίτητων για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος

Μειώστε την πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά. Η μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους βελτιώνει την δραστηριότητα του ανοσοποιητικού, αυξάνοντας την δραστηριότητα των φαγοκυττάρων, δηλαδή των λευκοκυττάρων που καταστρέφουν τα βακτήρια «εισβολείς».

Μην ξεχνάτε να:
 Τρώτε σκόρδο και κρεμμύδι (αντιική δράση).
 Πίνετε τσάι ή χαμομήλι με λεμόνι και μέλι (αντιική δράση) ή προσθέστε στις τροφές σας λεμόνι / μέλι .
 Πίνετε άφθονα υγρά που βοηθούν στη ρευστοποίηση των φλεγμάτων και προστατεύουν από την αφυδάτωση.
 Τρώτε ζεστή κοτόσουπα με λαχανικά (για να σας δυναμώσει και να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων).
 Τρώτε λίγο σκόρδο αφού το έχετε λιώσει στο γουδί με λεμόνι και μέλι (αντιική δράση και κατά του πυρετού).
 Τρώτε κόκκινη πιπεριά και κρεμμύδι (για την ενίσχυση του οργανισμού).
 Τρώτε πορτοκάλια, λεμόνια, ακτινίδια και τροφές με βιταμίνη C (ή και συμπληρώματα διατροφής) που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
 Τρώτε ξηρούς καρπούς (ο ψευδάργυρος που περιέχουν ενισχύει τον οργανισμό).
 Σταματήστε το κάπνισμα. Εάν δεν καπνίζετε, αποφεύγετε το παθητικά κάπνισμα.
 Αποφεύγετε το αλκοόλ το οποίο καταστρέφει τις βιταμίνες και την άμυνα του οργανισμού.

Καλό χειμώνα και μην ξεχνάτε ότι «Λόγω διατροφής η υγεία μας μπορεί να γίνει καλύτερη!!!»

Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc / Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ- ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. kapoli@logodiatrofis.gr





Νοσοκομεία Φαρμακεία